Om oss

Vi på Veddinge Bil och Traktor är så långt ifrån några obildade bondlurkar man kan komma.

Alla som jobbar här (just nu 26 till antalet) är utbildade på högskola eller universitet, och alla brinner för jordbruk och odling. Den nuvarande ägaren Algot Pålman har fått många idéer genom åren – vissa bättre än andra – och vi tänkte här ta tillfället i akt att berätta lite mer om dem.

veddinge15

En gång kläckte Algot idén att Veddinge Bil och Traktor skulle köpa upp Mrgreen med ekologiskt odlad potatis istället för pengar.

Han kallade projektet ”operation EKOnomi” och sjösatte det under pompa och ståt i sin egen privata lyxvilla dit han bjudit in samtliga anställda och en handfull av utvald press. Algots idé var att ta första steget för att sluta bli beroende av kontanta medel, men planen gick tyvärr i baklås då det visade sig att ingen på FÖRETAGET åt potatis. Algot tog väldigt illa vid sig av detta bakslag, vilket ledde till att han började tröstäta sötad mandelpotatis så att hans BMI steg till över 30 (exakt BMI ville han aldrig avslöja). Bearnaisesåsen och fläskkotletterna som han sköljde ner allt med gjorde inte saken bättre. Idag är Algot tillbaka i högform, men fortfarande finns spår på honom efter gastric bybass-operationen. De anställda kan fortfarande minnas hur ambulansen kom tutandes och hämtade Algot då vår receptionist Beatrice i bestörtning uttryckte ”Nu har han satt sin sista potatis!”. Men det visade sig att Algot skulle sätta många fler potatisar än så.

En annan av Algots idéer vi minns är då vi skulle köra med traktorerna ute på motorvägen för att göra ”gratisreklam” för våra produkter, eftersom Algot var för snål ekonomisk för att bekosta tv- eller radiotid.

Allting gick ganska bra ända tills Algot en dag lät sin son köra en av traktorerna. Sonen, vars namn vi inte behöver nämna, glömde bort sitt uppdrag och körde raka vägen till Globen där hans idol Bruce Springsteen skulle hålla konsert. Traktorn lämnade han ståendes på motorvägen utan startnycklar och med handbromsen aktiverad. Det slutade med att de ropade upp hans namn i Globen, varpå han med ilfart sprang ut och rättade till det han hade ställt till med – men då var det redan för sent. Ägaren Algot fick en saftig räkning av Stockholms Stad som Algot sedermera drog av på de anställdas löner.

Vi förstår att du som läser detta är förundrad hur vi kan skriva om sådana här fadäser som har med självaste ägaren att göra.

Det beror på att Algot har ett enormt mått av självdistans, och känner sina egna brister bättre än kvinnor känner sina egna bristningar. Han älskar att skratta åt sig själv, och även åt andra. Vi tänkte att vi avslutar med ett positivt exempel.

veddinge12

Det var Algot som drev igenom satsningen på ekologiskt jordbruk, vilket idag har lett till att Veddinge Bil och Traktor klarat sig genom lågkonjunkturer och prispress.

Det var även Algot som kom på idén om att hyra ut bilar för att konkurrera med närliggande mackar. Algot drev dessutom igenom idén att använda de anställdas avföring för att gödsla fältet med – en grymt underskattad metod som både är gratis och miljövänlig. Faktum är att skörden steg med 78 % efter att de anställda gick ut på fälten för att uträtta sina behov istället för att göra det på toan. Det är sådant här entreprenörskap som gör att Algot är vår ledsagare idag.