Ett hållbart lantbruk

För att förtjäna KRAV-symbolen ställs stenhårda krav på odlingsmetoder och användning av gödsel.

Om du vill veta mer om KRAV rekommenderar vi starkt att du besöker deras sajt. De kommer med regelbundna mellanrum och kollar till oss så att vi följer deras regelverk, så du kan vara säker på att det du köper i butik alltid håller högsta kvalitet. Ett hållbart lantbruk har dock inte bara att göra med ekonomi, det har även en stor betydelse för livet på jorden. Låt oss berätta.

veddinge3

Varje gång du köper icke ekologiska råvaror bidrar du till att förpesta vår jord, dina barn och vårt klimat.

Ta bara något så oskyldig som en banan. Ingenting vi odlar här i Sverige visserligen, men nog äter vi bananer alltid. Bananer som inte odlats med ekologisk omsorg gasas värre än stackarna i Hitler-Tyskland – detta för att bli kvitt skadedjur och insekter som kan lägga sina ägg INNANFÖR bananens skal. Denna gas tränger igenom bananens skal och sätter sig i fruktköttet du äter. Vindruvor ska du också hålla koll på – de som odlats med konventionella metoder är direkt giftiga.

KRAV-märkt frukt och grönsaker är helt fria från bekämpningsmedel, vilket gör att du som slutkonsument kan njuta av sötman med gott samvete.

Problemet med ekologisk odling är att den kräver större arealer eftersom skörden ofta blir mindre på grund av att olika medel inte används. Den sämre skörden leder oundvikligen till en högre kostnad för oss, och i slutänden för dig som konsument. Ekologisk odling är alltså inte lika effektiv.

veddinge7

Det finns en annan nackdel också, nämligen hållbarheten på råvarorna.

Ett ekologiskt odlat äpple håller inte i närheten av lika lång tid som ett ”vanligt” äpple. Detta gäller så gott som allting som odlas. Av denna anledning har vi på Veddinge Bil och Traktor svårt att skeppa till hela Sverige – det finns alltid en överhängande risk att frukten och grönsakerna blir dåliga redan på väg till affären, och blir de inte dåliga där kan du räkna med att de börjar mögla inom loppet av ett par dagar i ditt skafferi. Ekologiska grödor är dessutom ofta mindre än andra. Bananerna kan vara hälften så stora, potatisarna fulare än gammal hy och jordgubbarna ska vi inte ens tala om. Att odla och äta ekologiskt har alltså sina nackdelar och är inte bara en dans på rosor. Men vi tycker ändå helt klart det är värt besväret eftersom vi bygger ett giftfritt samhälle till kommande generation.

Vi vet, ekologisk mat är dyrare.

Ibland är den galet mycket dyrare beroende på råvara (ju mindre skala någonting odlas i, desto högre kostnad för dig som kund). Men tänk så här, hur mycket stålar lägger du inte på cigg, öl och godis varje månad? En hel del, eller hur? Erkänn bara!!